Kerron tässä vaaliteemoistani sekä kunta- että aluevaaleihin. Minulle on tärkeää, että Espoossa rakennetaan kestävää taloutta, suojellaan lähiluontoa ja tehdään vastuullisia päätöksiä. Näin me voimme taata parhaan arjen asukkaille – nyt ja tulevaisuudessa.
Hyvinvointialueella on tärkeää panostaa yhteistyössä alueen kuntien kanssa ennalta ehkäisevään toimintaa, järkeistää toimintatapoja ja antaa tilaa asiantuntijoille tehdä työnsä hyvin. Näin me saamme kustannustehokasta hoivaa asukkaille ja mielekästä työhyvinvointia meistä huolehtiville ammattilaisille.
Kuntavaaliteemani
Kestävä talous
Kestävä talous huomioi paitsi talouden tasapainon myös ympäristön kantokyvyn sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja mahdollistaa hyvän arjen nyt ja tulevaisuudessa.
Kestävää taloutta luodaan Espoon kaupungin omassa toiminnassa, on kyse sitten palveluiden tarjoamisesta espoolaisille juuri nyt tai investoinneista tulevaisuuden palveluihin. Espoon kaupunki tekee jatkuvasti isoja taloudellisia valintoja muun muassa tarjoamalla päivähoitoa ja kouluja lapsille ja nuorille, urheilu- ja muita tiloja, kaavoittamalla rakennuksille tilaa, rakentamalla sekä osallistumalla julkisen liikenteen palveluiden rahoittamiseen. Nämä valinnat voidaan tehdä kestävästi tai vähemmän kestävästi. Esimerkiksi rakentamisessa ja erilaisissa hankinnoissa voidaan huomioida hiilineutraalius ja edistää kiertotaloutta. Espoo voi asettaa rakentamiselle kiertotaloutta edistäviä kriteereitä ja rakennuttaa oman rakennuskantansa kestävin kriteerein. Espoon pitää myös huolehtia rakennuskantansa hyvästä ylläpidosta ja valita korjaaminen purkamisen sijaan aina, kun se suinkin on mahdollista.
Espoon kaupunki vaikuttaa myös omilla toimillaan Espoon houkuttelevuuteen yritysten kotipaikkana. Yritystoiminta tuo Espoolle työpaikkoja ja verotuloja. Espoo voi edistää ja vahvistaa yritystoiminnan edellytyksiä erityisesti kestävälle liiketoiminnalle ja tehdä Espoosta houkuttelevan, tulevaisuuskestävän vihreän siirtymän ja kiertotalouden keskittymän niin suurille kansainvälisille yrityksille kuin start-upeille, pk-yrityksille ja pienyrittäjille. Yritykset tarvitsevat toimivat lupa-prosessit, toimitiloja sekä verkostoja ja näissä Espoon kaupungin pitää olla ykkösvalinta.
Espoosta löytyy vahvaa osaamista ja innovointikykyä tutkimuksen kuten VTT:n ja korkeakoulujen kuten Aallon ja Omnian kotipaikkana. Erityisesti vihreän siirtymän teknologia- ja kiertotalous yritykset hyötyvät ekosysteemeistä, joissa erilaiset yritykset toimivat yhdessä tutkíjoiden kanssa ja saavat osaavia työntekijöitä korkeakouluista ja muista oppilaitoksista.
Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä Espoosta kestävä ja menestyvä kaupunki, jossa jokaisella on mahdollisuus kukoistaa!
Suojeltu lähiluonto
Virkistys ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, ja Espoon tarjoamat lähimetsät ja viheralueet ovat keskeisiä elementtejä asukkaidemme hyvinvoinnille. Luonto ei vain tarjoa kauniita maisemia ja rauhoittavaa ympäristöä, vaan se myös edistää fyysistä ja henkistä terveyttämme. Monipuoliset viheralueet tarjoavat mahdollisuuksia aktiiviseen vapaa-aikaan, kuten kävelyyn, pyöräilyyn ja ulkoiluun, mikä puolestaan parantaa elämänlaatua.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen helpottuu merkittävästi, kun lähiympäristömme on vihreää ja monipuolista. Luonto luo mikroilmaston, joka suojaa ja viilentää asuinympäristömme, auttaa imemään hulevesiä ja vähentää tulvariskiä. Tässä suhteessa Espoon viheralueet ja metsät ovat elintärkeitä – ne eivät ainoastaan paranna ilmanlaatua vaan myös tarjoavat suojaa extreme-säiltä.
Espoon vetovoima perustuu sen luonnon ainutlaatuisuuteen – metsät, järvet ja meri luovat hienon ympäristön, joka houkuttelee uusia asukkaita. Luonto on yksi kaupungin suurimmista vahvuuksista, ja sen suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää. Metsien, Itämeren ja järvien suojelu on paitsi ympäristön myös kulttuuriperinnön turvaamista.
Tulevaisuuden Espoo riippuu meidän kyvystämme suojella ja vaalia tätä rikkautta. Meidän on suojeltava metsiämme, järviämme, meriämme ja soitamme, jotta voimme varmistaa, että tuleville sukupolville on tarjolla kaunis, elinvoimainen ja kestävä ympäristö. Luonto on osa meitä, ja yhdessä voimme tehdä siitä vielä vahvemman osan Espoota.
Vastuullinen päätöksenteko
Fiksu päätöksenteko vaatii taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen näkökulmien huomioimista. Kun eri näkökulmat huomioidaan, voimme tehdä kestäviä ja hyvin perusteltuja päätöksiä, jotka palvelevat sekä nykyisiä että tulevia asukkaita. Kyse ei ole vain lyhyen aikavälin optimoinnista, vaan pitkäjänteisestä kehityksestä, joka hyödyttää meitä kaikkia.
Kaupungin kehittämisessä katse on pidettävä samanaikaisesti nykypäivässä ja tulevaisuudessa. Kun ennustetaan isoa väestönkasvua, on muistettava investoida ajoissa myös kaupungin palveluihin kuten päiväkoteihin ja kouluihin. Ennakoiva päätöksenteko on fiksua päätöksentekoa, jossa investoinnit infrastruktuuriin ja palveluihin tukevat kasvua ja hyvinvointia. Fiksut päätökset varmistavat, että resurssimme käytetään järkevästi ja että ne vastaavat muuttuvia tarpeita.
Yhteistyö on avainasemassa, kun haluamme tehdä fiksuja päätöksiä. Poliittisten päättäjien valmius etsiä ratkaisuja yhdessä periaatteellisten jakolinjojen sijaan sekä toimiva ja avoin yhteistyö kaupungin viranhaltijoiden kanssa on meidän kaikkien etu.
Sen lisäksi on aktiivisesti kuunneltava ja otettava mukaan valmisteluihin asukkaita, yhdistyksiä, yrityksiä ja muita yhteisöjä. Kuuntelemalla erilaisia näkökulmia voimme löytää luovia ratkaisuja ja sitouttaa koko yhteisön.
Yhdessä voimme rakentaa kestävämpää ja elinvoimaisempaa Espoota, jossa päätökset vastaavat asukkaiden ja yritysten tarpeisiin. Fiksut päätökset syntyvät yhteistyössä ja avoimessa vuoropuhelussa – näin varmistamme, että tulevaisuus on kestävä.
Aluevaaliteemani
Panostukset ennaltaehkäisevään toimintaan
Ennaltaehkäisy on kustannustehokkainta ja inhimillisintä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Kun ihmiset saavat neuvontaa ja ohjeistusta ja pääsevät ajoissa hoitoon sitä tarvitessaan, terveydenhuollon kustannukset voidaan pitää kohtuullisina. Myös sosiaalipalveluissa neuvonta ja auttaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat kasaantuvat ja monimutkaistuvat on parasta palvelua.
Ennaltaehkäisevää toimintaa on tehtävä kuntien ja eri järjestöjen kanssa hyvässä yhteistyössä. Jokaisen toimijan on oltava valmis kehittämään ennaltaehkäisevää toimintaa yli toimintarajojen – meillä ei ole varaa nurkkakuntaiseen osa-optimointiin, jossa mietitään vain omaa budjettia.
Toimintatavat kuntoon
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tuntevat työnkulkunsa parhaiten. Annetaan heille tilaa ehdottaa ja toteuttaa toimivia toimintatapoja, joilla saadaan hyviä tuloksia aikaan. Tehdään kokeiluja ja opitaan niistä. Varmistetaan, ettei meidän ylikuormitetulla sote-alalla ole yhtään turhaa raportointia, prosessia tai hierarkiaa, mikä ei palvele tehokkaasti asukkaiden tarpeiden toteuttamista.
Hyvinvoivat ammattilaiset takaavat hyvinvoivat asiakkaat
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset joutuvat tällä hetkellä toimimaan liian usein henkisesti ja fyysisesti kuormittavissa olosuhteista. Johtamishaasteet, työpaikkojen määräaikaisuus ja pelko työpaikan menettämisestä eivät edistä työssä jaksamista. Meillä ei ole varaa menettää ammattilaisia toisille aloille vaan sote-alan työolosuhteet on saatava kuntoon.